Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Metković)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Metković je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od - km2 imao 16.788 stanovnika, što predstavlja 13,70% od ukupnog broja stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno 0,40% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Metkoviću je - stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 16.251 96,80%
Albanci 34 0,20%
Bošnjaci 34 0,20%
Crnogorci 11 0,07%
Česi 3 0,02%
Italijani 3 0,02%
Nijemci 1 0,01%
Poljaci 2 0,01%
Rumuni 1 0,01%
Slovenci 4 0,02%
Srbi 350 2,08%
Ukrajinci 3 0,02%
Ostali1 6 0,04%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 18 0,11%
Regionalna pripadnost3 7 0,04%
Neraspoređeno4 1 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 35 0,21%
Nepoznato6 24 0,14%
Ukupno 16.788 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 16.616 98,98%
Hrvatskosrpski 2 0,01%
Albanski 29 0,17%
Bosanski 22 0,13%
Crnogorski 3 0,02%
Češki 3 0,02%
Italijanski 4 0,02%
Makedonski 1 0,01%
Poljski 1 0,01%
Rumunski 1 0,01%
Ruski 1 0,01%
Slovenski 4 0,02%
Srpski 49 0,29%
Srpskohrvatski 7 0,04%
Ukrajinski 3 0,02%
Ostali jezici 7 0,04%
Nepoznato 35 0,21%
Ukupno 16.788 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 16.055 95,63%
Pravoslavci 367 2,19%
Ostali kršćani 4 0,02%
Muslimani 56 0,33%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 7 0,04%
Agnostici i skeptici 55 0,33%
Nisu vjernici i ateisti 120 0,71%
Ne izjašnjavaju se 82 0,49%
Nepoznato 36 0,21%
Ukupno 16.788 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]