Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Primorsko-goranska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Primorsko-goranska županija je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 3.588 km2 imala 296.195 stanovnika, što predstavlja 6,91% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Primorsko-goranskoj županiji je 82,55 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 255.730 86,34%
Albanci 2.410 0,81%
Austrijanci 36 0,01%
Bošnjaci 4.877 1,65%
Bugari 24 0,01%
Crnogorci 642 0,22%
Česi 198 0,07%
Italijani 3.429 1,16%
Mađari 471 0,16%
Makedonci 508 0,17%
Nijemci 237 0,08%
Poljaci 74 0,02%
Romi 1.072 0,36%
Rumuni 31 0,01%
Rusi 135 0,05%
Rusini 54 0,02%
Slovaci 126 0,04%
Slovenci 2.300 0,78%
Srbi 14.888 5,03%
Turci 88 0,03%
Ukrajinci 122 0,04%
Vlasi 3 < 0,01%
Židovi 20 0,01%
Ostali1 1.398 0,47%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 1.869 0,63%
Regionalna pripadnost3 784 0,26%
Neraspoređeno4 84 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 3.901 1,32%
Nepoznato6 684 0,23%
Ukupno 296.195 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 277.978 93,85%
Hrvatskosrpski 231 0,08%
Albanski 3.115 1,05%
Bosanski 2.464 0,83%
Bugarski 21 0,01%
Crnogorski 133 0,04%
Češki 146 0,05%
Italijanski 3.373 1,14%
Mađarski 379 0,13%
Makedonski 616 0,21%
Njemački 301 0,1%
Poljski 78 0,03%
Romski 447 0,15%
Rumunski 40 0,01%
Ruski 184 0,06%
Rusinski 35 0,01%
Slovački 101 0,03%
Slovenski 2.018 0,68%
Srpski 2.059 0,7%
Srpskohrvatski 848 0,29%
Turski 76 0,03%
Ukrajinski 85 0,03%
Ostali jezici 657 0,22%
Nepoznato 810 0,27%
Ukupno 296.195 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 231.405 78,13%
Pravoslavci 16.046 5,42%
Protestanti 650 0,22%
Ostali kršćani 1.011 0,34%
Muslimani 10.667 3,6%
Židovi 29 0,01%
Istočne religije 278 0,09%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 240 0,08%
Agnostici i skeptici 3.875 1,31%
Nisu vjernici i ateisti 20.647 6,97%
Ne izjašnjavaju se 10.455 3,53%
Nepoznato 892 0,3%
Ukupno 296.195 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]