Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Vir)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Vir je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 22,38 km2 imala 3.000 stanovnika, što predstavlja 0,18% od ukupnog broja stanovnika Zadarske županije, odnosno 0,07% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Viru je 134 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 2.755 91,83%
Albanci 15 0,5%
Bošnjaci 69 2,30%
Česi 2 0,07%
Italijani 2 0,07%
Mađari 3 0,10%
Makedonci 7 0,23%
Nijemci 23 0,77%
Poljaci 1 0,03%
Rusini 3 0,10%
Slovaci 3 0,10%
Slovenci 4 0,13%
Srbi 33 1,10%
Ukrajinci 1 0,03%
Ostali1 19 0,63%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 9 0,30%
Regionalna pripadnost3 8 0,27%
Neraspoređeno4 1 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 39 1,3%
Nepoznato6 3 0,10%
Ukupno 3.000 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 2.865 95,5%
Hrvatskosrpski 2 0,07%
Albanski 16 0,53%
Bosanski 47 1,57%
Češki 3 0,10%
Italijanski 2 0,07%
Mađarski 3 0,10%
Makedonski 6 0,20%
Njemački 28 0,93%
Rusinski 3 0,10%
Slovački 1 0,03%
Slovenski 8 0,27%
Srpski 3 0,10%
Srpskohrvatski 3 0,10%
Ukrajinski 1 0,03%
Ostali jezici 5 0,17%
Nepoznato 4 0,13%
Ukupno 3.000 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 2.652 88,40%
Pravoslavci 44 1,47%
Protestanti 9 0,30%
Ostali kršćani 12 0,40%
Muslimani 143 4,77%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 2 0,07%
Agnostici i skeptici 11 0,37%
Nisu vjernici i ateisti 62 2,07%
Ne izjašnjavaju se 63 2,10%
Nepoznato 2 0,07%
Ukupno 3.000 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]