Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Hvar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Hvar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 75,50 km2 imao 4.251 stanovnika, što predstavlja 0,93% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 0,10% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Hvaru je 56 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 4.038 94,99%
Albanci 11 0,26%
Bošnjaci 41 0,96%
Crnogorci 3 0,07%
Česi 7 0,16%
Italijani 5 0,12%
Mađari 9 0,21%
Makedonci 2 0,05%
Nijemci 10 0,24%
Poljaci 1 0,02%
Slovaci 3 0,07%
Slovenci 10 0,24%
Srbi 44 1,04%
Turci 1 0,02%
Ukrajinci 3 0,07%
Židovi 1 0,02%
Ostali1 19 0,45%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 12 0,28%
Regionalna pripadnost3 3 0,07%
Ne izjašnjavaju se5 27 0,64%
Nepoznato6 1 0,02%
Ukupno 4.251 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 4.127 97,08%
Albanski 9 0,21%
Bosanski 23 0,54%
Crnogorski 1 0,02%
Češki 6 0,14%
Italijanski 6 0,14%
Mađarski 9 0,21%
Makedonski 3 0,07%
Njemački 14 0,33%
Poljski 1 0,02%
Ruski 1 0,02%
Slovački 4 0,09%
Slovenski 9 0,21%
Srpski 19 0,45%
Srpskohrvatski 3 0,07%
Ukrajinski 3 0,07%
Ostali jezici 12 0,28%
Nepoznato 1 0,02%
Ukupno 4.251 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.529 83,02%
Pravoslavci 51 1,2%
Protestanti 15 0,35%
Ostali kršćani 12 0,28%
Muslimani 64 1,51%
Židovi 6 0,14%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,02
Agnostici i skeptici 69 1,62%
Nisu vjernici i ateisti 291 6,85%
Ne izjašnjavaju se 209 4,92%
Nepoznato 4 0,09%
Ukupno 4.251 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]