Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Ilok)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Ilok je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 135 km2 imao 6.767 stanovnika, što predstavlja 3,77% od ukupnog broja stanovnika Vukovarsko-srijemska županije, odnosno 0,16% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Iloku je 50 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 5.189 76,68%
Albanci 10 0,15%
Bošnjaci 2 0,03%
Crnogorci 3 0,04%
Česi 1 0,01%
Mađari 78 1,15%
Makedonci 14 0,21%
Nijemci 12 0,18%
Romi 1 0,01%
Rusini 19 0,28%
Slovaci 935 13,82%
Slovenci 2 0,03%
Srbi 439 6,49%
Ostali1 5 0,07%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 5 0,07%
Regionalna pripadnost3 1 0,01%
Neraspoređeno4 2 0,03%
Ne izjašnjavaju se5 36 0,53%
Nepoznato6 13 0,19%
Ukupno 6.767 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 5.632 83,23%
Hrvatskosrpski 5 0,07%
Albanski 11 0,16%
Bosanski 1 0,01%
Češki 1 0,01%
Mađarski 20 0,30%
Makedonski 5 0,07%
Njemački 4 0,06%
Poljski 1 0,01%
Rusinski 10 0,15%
Slovački 831 12,28%
Slovenski 2 0,03%
Srpski 227 3,35%
Srpskohrvatski 4 0,06%
Turski 1 0,01%
Ostali jezici 1 0,01%
Nepoznato 11 0,16%
Ukupno 6.767 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 5.317 78,57%
Pravoslavci 394 5,82%
Protestanti 801 11,84%
Ostali kršćani 28 0,41%
Muslimani 13 0,19%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,01
Agnostici i skeptici 11 0,16%
Nisu vjernici i ateisti 69 1,02%
Ne izjašnjavaju se 117 1,73%
Nepoznato 14 0,21%
Ukupno 6767 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]