Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Sveta Nedelja, Istarska županija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Općina Sveta Nedelja je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 60 km2 imala 2.987 stanovnika, što predstavlja 1,44% od ukupnog broja stanovnika Istarske županije, odnosno 0,07% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Svetoj Nedelji je 50 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 1.685 56,41%
Albanci 5 0,17%
Bošnjaci 168 5,62%
Crnogorci 17 0,57%
Česi 1 0,03%
Italijani 33 1,1%
Mađari 1 0,03%
Makedonci 4 0,13%
Nijemci 1 0,03%
Slovaci 1 0,03%
Slovenci 7 0,23%
Srbi 23 0,77%
Ostali1 16 0,54%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 1 0,03%
Regionalna pripadnost3 987 33,04%
Neraspoređeno4 2 0,07%
Ne izjašnjavaju se5 34 1,14%
Nepoznato6 1 0,03%
Ukupno 2.987 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 2.789 93,37%
Hrvatskosrpski 1 0,03%
Albanski 5 0,17%
Bosanski 115 3,85%
Češki 1 0,03%
Italijanski 36 1,21%
Mađarski 2 0,07%
Makedonski 6 0,20%
Njemački 1 0,03%
Slovački 1 0,03%
Slovenski 5 0,17%
Srpski 14 0,47%
Srpskohrvatski 1 0,03%
Ostali jezici 4 0,13%
Nepoznato 6 0,20%
Ukupno 2.987 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 2.388 79,95%
Pravoslavci 29 0,97%
Protestanti 4 0,13%
Ostali kršćani 1 0,03%
Muslimani 223 7,47%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 1 0,03%
Agnostici i skeptici 31 1,04%
Nisu vjernici i ateisti 197 6,60%
Ne izjašnjavaju se 104 3,48%
Nepoznato 3 0,10%
Ukupno 2.987 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]