Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Supetar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Supetar je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 30 km2 imao 4.074 stanovnika, što predstavlja 0,89% od ukupnog broja stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, odnosno 0,10% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Supetru je 136 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 3.917 96,15%
Albanci 24 0,59%
Bošnjaci 14 0,34%
Bugari 1 0,02%
Crnogorci 4 0,10%
Česi 2 0,05%
Italijani 1 0,02%
Mađari 4 0,10%
Makedonci 6 0,15%
Nijemci 7 0,17%
Poljaci 1 0,02%
Rusi 4 0,10%
Slovaci 2 0,05%
Slovenci 7 0,17%
Srbi 40 0,98%
Turci 5 0,12%
Ostali1 11 0,27%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 4 0,10%
Regionalna pripadnost3 4 0,10%
Ne izjašnjavaju se5 12 0,29%
Nepoznato6 4 0,10%
Ukupno 4.074 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 3.954 97,05%
Albanski 28 0,69%
Bosanski 12 0,29%
Bugarski 1 0,02%
Crnogorski 1 0,02%
Češki 2 0,05%
Italijanski 1 0,02%
Mađarski 2 0,05%
Makedonski 4 0,10%
Njemački 13 0,32%
Poljski 1 0,02%
Ruski 5 0,12%
Slovački 2 0,05%
Slovenski 6 0,15%
Srpski 22 0,54%
Srpskohrvatski 2 0,05%
Turski 5 0,12%
Ostali jezici 11 0,27%
Nepoznato 2 0,05%
Ukupno 4.074 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 3.582 87,92%
Pravoslavci 44 1,08%
Protestanti 11 0,27%
Ostali kršćani 4 0,10%
Muslimani 48 1,18%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 6 0,15
Agnostici i skeptici 39 0,96%
Nisu vjernici i ateisti 241 5,92%
Ne izjašnjavaju se 96 2,36%
Nepoznato 2 0,05%
Ukupno 4.074 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]