Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Sesvete)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Zagrebačka gradska četvrt Sesvete je po Popisu stanovništva 2011. godine imala 70.009 stanovnika, što predstavlja 8,86% od ukupnog broja stanovnika Grada Zagreba, odnosno 1,63% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. [2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 67.181 95,96%
Albanci 249 0,36%
Bošnjaci 392 0,56%
Bugari 3 <0,01%
Crnogorci 28 0,04%
Česi 60 0,09%
Italijani 9 0,01%
Mađari 40 0,06%
Makedonci 68 0,10%
Nijemci 25 0,04%
Poljaci 9 0,01%
Romi 644 0,92%
Rumuni 20 0,03%
Rusi 28 0,04%
Rusini 11 0,02%
Slovaci 6 0,01%
Slovenci 45 0,06%
Srbi 565 0,81%
Turci 9 0,01%
Ukrajinci 17 0,02%
Vlasi 1 <0,01%
Ostali1 117 0,17%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 218 0,31%
Regionalna pripadnost3 18 0,03%
Neraspoređeno4 6 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 172 0,25%
Nepoznato6 68 0,10%
Ukupno 70009 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 68.581 97,96%
Hrvatskosrpski 13 0,02%
Albanski 236 0,34%
Bosanski 186 0,27%
Bugarski 4 0,01%
Crnogorski 9 0,01%
Češki 37 0,05%
Italijanski 8 0,01%
Mađarski 26 0,04%
Makedonski 51 0,07%
Njemački 21 0,03%
Poljski 9 0,01%
Romski 404 0,58%
Rumunski 18 0,03%
Ruski 35 0,05%
Rusinski 5 0,01%
Slovački 6 0,01%
Slovenski 49 0,07%
Srpski 80 0,11%
Srpskohrvatski 31 0,04%
Turski 5 0,01%
Ukrajinski 12 0,02%
Ostali jezici 86 0,12%
Nepoznato 97 0,14%
Ukupno 70.009 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 64.667 92,37%
Pravoslavci 871 1,24%
Protestanti 141 0,20%
Ostali kršćani 149 0,21%
Muslimani 1.571 2,2402%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 50 0,07%
Agnostici i skeptici 262 0,37%
Nisu vjernici i ateisti 1.142 1,63%
Ne izjašnjavaju se 953 1,36%
Nepoznato 166 0,24%
Ukupno 70.009 100%

Izvori[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]