Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011 (Čakovec)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine proveden je od 1. do 28. aprila 2011, prema stanju na dan 31. marta. Popis je proveden na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine (Narodne novine, broj 92/10).[1] Grad Čakovec je po Popisu stanovništva 2011. godine na površini od 72,80 km2 imao 27.104 stanovnika, što predstavlja 23,812% od ukupnog broja stanovnika Međimurske županije, odnosno 0,63% od ukupnog broja stanovnika Hrvatske. Gustoća naseljenosti u Čakovcu je 372 stanovnika/km2.[2]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Narod Broj
stanovnika
%
Hrvati 25.410 93,75%
Albanci 116 0,43%
Bošnjaci 25 0,09%
Bugari 1 0%
Crnogorci 20 0,07%
Česi 5 0,02%
Italijani 4 0,01%
Mađari 18 0,07%
Makedonci 7 0,03%
Nijemci 6 0,02%
Poljaci 4 0,01%
Romi 1.039 3,83%
Rusi 43 0,16%
Rusini 2 0,01%
Slovaci 2 0,01%
Slovenci 80 0,30%
Srbi 136 0,5%
Turci 5 0,02%
Ukrajinci 7 0,03%
Vlasi 1 0%
Židovi 3 0,01%
Ostali1 40 0,15%
Izjasnili se u smislu vjerske pripadnosti2 5 0,02%
Regionalna pripadnost3 41 0,15%
Neraspoređeno4 2 0,01%
Ne izjašnjavaju se5 67 0,25%
Nepoznato6 15 0,06%
Ukupno 27.104 100%
1Pripadnici naroda, koji ne pripadaju nacionalnim manjinama Hrvatske

2Izjašnjavanje popisnika kao Musliman grupisano je kao vjerska pripadnost[3]

3Popisanici se izjasnili kao Hercegovci, Dalmatinci, Zagorci, Istrijani, Primorci, Slavonci, Međimurci,…[3]

4Odgovor popisanika nije bilo moguće svrstati

5Popisanici, koji se nisu željeli nacionalno izjasniti

6Popisanici, nepoznate nacionalne pripadnosti

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Jezik Broj
stanovnika
%
Hrvatski 25.612 94,50%
Hrvatskosrpski 2 0,01%
Albanski 117 0,43%
Bosanski 18 0,07%
Bugarski 1 0%
Crnogorski 2 0,01%
Češki 2 0,01%
Italijanski 5 0,02%
Mađarski 29 0,11%
Makedonski 7 0,03%
Njemački 12 0,04%
Poljski 3 0,01%
Romski 1.043 3,85%
Rumunski 4 0,01%
Ruski 48 0,18%
Rusinski 2 0,01%
Slovački 3 0,01%
Slovenski 83 0,31%
Srpski 36 0,13%
Srpskohrvatski 11 0,04%
Turski 5 0,02%
Ukrajinski 7 0,03%
Vlaški 1 0%
Ostali jezici 31 0,11%
Nepoznato 20 0,07%
Ukupno 27.104 100%

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine[2]
Religija Broj
stanovnika
%
Katolici 23.759 87,66%
Pravoslavci 135 0,5%
Protestanti 248 0,91%
Ostali kršćani 59 0,22%
Muslimani 112 0,41%
Židovi 7 0,03%
Ostale religije, pokreti i svjetonazori 15 0,06%
Agnostici i skeptici 226 0,83%
Nisu vjernici i ateisti 1580 5,83%
Ne izjašnjavaju se 850 3,14%
Nepoznato 93 0,34%
Ukupno 27.104 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]